Ghid cu 7 pași pentru elaborarea sesizărilor către autorități

ProtectiaMediului.org vă ajută să comunicați cu autoritățile din toată țara care au atribuții în protecția mediului, cât şi cu membrii implicaţi, pentru a găsi împreună soluţii la problemele pe care le întâmpinați.

În cei 8 ani de activitate, comunitatea noastră a transmis aproape 14.000 de reclamații către Garda de Mediu, Romsilva, primării, deputați, senatori, ONG-uri și presă. Ca să primiți întotdeauna răspunsul așteptat, asigurați-vă că respectați următoarele cerințe:

Ghid cu 7 pași pentru elaborarea sesizărilor către autorități

  1. Adresați sesizarea către autoritatea care are competențe/atribuții cu privire la problema pe care o sesizați. Este posibil să pierdeți câteva zeci de minute pentru a face verificarea, dar vă veți asigura că nu pierdeți câteva zile până se înregistrează, se repartizează și apoi se redirecționează adresa între două instituții publice… Iar în problemele de mediu, câteva zile pot face radical diferența.
  2. Țineți cont de faptul că petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind activitatea de soluționare a petițiilor. Furnizați numele, adresa fizică (județ, localitate, stradă) și/sau adresa de e-mail, numărul de telefon la care puteți fi contactat.
  3. În cazul în care sursa problemei poate fi localizată (de exemplu, o companie care depozitează sau arde ilegal deșeuri), furnizați autorităților numele și adresa, cât mai exact posibil. Cu cât mai multe date care să faciliteze identificarea sursei, cu atât mai puține motive pentru ca autoritățile să nu acționeze în cel mai scurt timp. Încercați să transmiteți împreună cu scrisoarea dvs. și coordonatele GPS ale locației unde sesizați o problemă de mediu. Aflați aici cum.
  4. În cazul în care evenimentul se produce în timpul nopții sau în zilele nelucrătoare, încercați să realizați fotografii și înregistrări video care pot constitui probe în temeiul cărora autoritățile pot să aplice sancțiuni.
  5. Atunci când trimiteți sesizarea, solicitați să vi se comunice numărul de înregistrare pentru aceasta. Termenul în care autoritățile sunt obligate să comunice răspunsul la o sesizare este de 30 de zile de la data înregistrării. Excepții: în situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită (vedeți punctul 3), termenul se poate prelungi cu cel mult 15 zile, iar în domeniul energiei și gazelor naturale, termenul poate fi prelungit cu cel mult 30 de zile, cu notificarea prealabilă a petentului.
  6. Dacă nu ați primit numărul de înregistrare, revinți telefonic la autoritatea sesizată pentru a verifica dacă petiția dumneavoastră a ajuns în atenția acesteia, până în momentul în care vii se poate comunica un număr de înregistrare.
  7. Scrieți și pe adresa [email protected], fie că aveți nevoie de îndrumare în formularea sesizării, fie că sunteți nemulțumiți de reacția autorităților sau întâmpinați o formă de blocaj.

Vă invităm să sesizați în continuare instituțiile statului atunci când întâmpinați o problemă de mediu și să rămâneți alături de noi pe protectiamediului.org și facebook.com/protectiamediului.org

Vă mulțumim pentru implicare!
Echipa ProtecțiaMediului.org